De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen ging er vrijdag nog even hard tegenaan: testen of banken solide zijn heeft weinig zin, als er geen vangnet is om zwakke banken op te vangen.

De Europese ministers van Financiën zijn vrijdag bijeen in Brussel om te praten over een slepende kwestie: het toezicht op grote banken in de eurozone.

In een poging meer grip te krijgen op de risico’s die grote, internationaal werkende banken lopen, heeft Europa een eerste stap gezet naar gemeenschappelijk toezicht op zogenoemde ‘systeembanken’. In Nederland moet je dan denken aan partijen als ING en Rabobank. Die zijn te groot om te mogen omvallen.

De Europese Centrale Bank (ECB) krijgt de eindverantwoordelijkheid bij het toezicht op de bankreuzen. Idee is dat de ECB volgend jaar tests gaat doen om te kijken of banken wel echt solide zijn.

Maar dat is niet genoeg om een ‘bankenunie’ te laten werken. Naast toezicht door de ECB, moet er ook een instantie zijn die kan beslissen hoe banken die dreigen om te vallen worden geherstructureerd. En er moet eventueel geld zijn om wrakke banken te steunen.

Lees ook dit artikel van Z24's Mathijs Bouman: klein detail, ECB heeft geen vangnet om banken te redden

Vangnet voor Europese banken

De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen benadrukte vrijdag tegenover persbureau Reuters nog eens, hoe belangrijk het is dat de eurolanden snel spijkers met koppen slaan. "Het is absoluut noodzakelijk dat er een geloofwaardige achtervang is, voordat we aan deze excercitie [stresstests voor banken, red] beginnen."

Volgens Asmussen moeten banken met te lage financiële buffers eerst aankloppen bij kapitaalmarkten, dus: aandelen uitgeven om vers geld op te halen bij beleggers. Als dat lastig is, komen nationale middelen in beeld en daarna eventueel het Europese noodfonds ESM.

Duitse coalitie

Juist dat laatste ligt echter zeer gevoelig in Duitsland. De Duitse minister van Financiën Wolgang Schäuble wil eigenlijk niet dat banken in de eurozone via het ESM ondersteund worden, omdat dan indirect banken uit andere landen met 'Duits' belastinggeld geholpen zouden worden.

Lastig voor Schäuble is dat hij op het moment niet zoveel te willen heeft, zo signaleert weekblad Der Spiegel vrijdag. De CDU-minister is immers afhankelijk van de coalitieonderhandelingen van zijn partij met de sociaal-democratische SPD over het vormen van een nieuwe regering. CDU en SPD moeten het eerst samen eens worden over een Duits standpunt ten aanzien van de bankenunie.

Gevolg is dat Schäuble vrijdag zonder 'mandaat' in Brussel zit. En dat verklaart ook meteen waarom er nog geen besluiten over de bankenunie genomen kunnen worden.

Volgens Der Spiegel wil CDU-minister Schäuble financiële steun aan brakke banken eventueel via een netwerk van nationale noodfondsen regelen, die ook aan elkaar kredieten kunnen verstrekken. Maar daarbij moet de uiteindelijke rekening wel door een nationaal noodfonds worden betaald. De beslissing over het al dan niet herstructureren van een systeembank zou bij een aparte instantie moeten liggen, die verantwoording aflegt aan Europese Raad, dus de club van politieke leiders.

De SPD zou daarentegen niet afkerig zijn van een vangnet dat ondersteund wordt door het Europese noodfonds ESM, aldus Der Spiegel. Hierover moeten eerst in Duitsland knopen worden doorgehakt. Pas dan kunnen de eurolanden echt aan de slag met de bankenunie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl